We beginnen bij het begin: een aspergeplant begint bij een zaadje. In maart gaat dat zaadje in de grond en een jaar later is hij uitgegroeid tot een aspergeplant. Maar dan zijn we er nog niet. Die aspergeplanten worden gerooid en vervolgens keurig uitgezet in geulen met heuveltjes zand eroverheen. Zo kunnen de stengels verticaal naar boven groeien. Zodra de aarde ook maar een klein beetje barst, en de asperge dus boven de grond uit dreigt te groeien, moet er geoogst worden.
Het oogsten van de asperge zou je bijna tot kunst kunnen verheffen. Niet voor niets worden asperges het witte goud genoemd ;-). Zoals gezegd moet de teler in actie komen zodra de grond boven de asperge scheurt. Rondom de asperge wordt met twee vingers een sleufje gemaakt van zo’n 15 centimeter diep. Dan wordt de blootgelegde asperge met een speciaal mes zo laag mogelijk afgesneden. Direct na de oogst wordt het gat gedicht en het heuveltje hersteld: klaar voor de volgende ronde.
Groene en witte asperges komen van precies dezelfde aspergeplant. Het verschil zit ‘m in hoe ze groeien: groene asperges groeien namelijk niet onder, maar boven de grond. De groene kleur dankt deze asperge aan het zonlicht. Groene asperges smaken over het algemeen sterker dan hun witte evenknie en worden om die reden vaker gebruikt in salades, risotto of pasta, terwijl witte asperges vaker traditioneel worden gegeten met zalm of ham, een gekookt ei en een sausje.
Witte asperges groeien onder de grond. Door ze uit het daglicht te houden, blijven ze wit. Witte asperges smaken milder dan de groene variant, een stuk zoeter en met een licht bittertje. Om die reden komen witte asperges dan ook het beste tot hun recht met wat subtielere smaakmakers.
Tja, wanneer niet eigenlijk? Groene asperges zijn het hele jaar door te krijgen in de supermarkt. Dat heeft te maken met de plek waar ze geteeld worden: de witte asperge wordt vooral in Nederland en België gekweekt, de groene asperges komen meestal uit mediterrane landen als Italië en Spanje. Het officiële Nederlandse aspergeseizoen loopt van de tweede donderdag in april tot 24 juni. Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis haalt om het hele aspergeseizoen zorgeloos te kunnen genieten van dit witte goud. De lekkerste asperges maak je natuurlijk met MAGGI.